Norge samler en rekke jumboplasser i den prestisjetunge Global Burden Of Disease Studien.


Det gamle Gro-sitatet “det er typisk norsk å være god” får seg en knekk i en av de største systematiske undersøkelsene på å kvantifisere nivåer og trender innen tap av helse som følge av sykdom, skader og andre risikofaktorer i historien.

Institute for Health Metrics and Evaluation på Universitetet i Washington (IHME) har nylig frigjort en rekke verktøy og landsspesifikke rapporter fra Global Burden of Disease studien (2010) hvor brukere kan leke med visualiseringer, se sammenligninger og lese standardiserte rapporter om helsesituasjonen i de forskjellige landene.

Nasjonene blir sammenlignet med en komparator gruppe valgt ut på bakgrunn av BNP per capita, blir nasjonene rangert på en skala fra 1-15, der 1. plass representerer toppnasjonen, mens 15. plass er bunnoteringen. I komparatorgruppen til Norge finner vi Qatar, Luxemburg, Andorra, Brunei, Singapore, De forente arabiske emirater, Kuwait, USA, Sveits, Nederland, Irland, Island, Australia og Canada.

I benchmarkingen mot disse landene kommer Norge på en 6. plass med en forventet levealder på 80.8 år, 1.8 år bak førsteplassen som går til Andorra (forventet levealder på 82.6 år). Hvis vi justerer for forventet levealder med livskvalitet ramler Norge ned til en 10. plass i gruppen med en Health-adjusted life expectancy at birth på 68 år; 3,1 år bak Singapore på førsteplassen (71,1 kvalitetsjusterte år).

Rapporten benchmarker også tap av Disability Adjusted Life Years (DALYs) fordelt på en rekke patologier. Norge samler 3 av 25 sisteplasser og scorer lavest på ryggsmerter, angstlidelser og alkoholmisbruk. Videre scorer vi under gjennomsnittlig (rangering på 7 eller høyere) på 20 av 25 sykdommer. I en beregning utført av Helseøkonomen.com der gjennomsnittet av benchmarkingene er beregnet, havner Norge på en 12. plass totalt. Det kommer for øvrig et lite solskinn fra behandlingen av kronisk nyresvikt, her er vi best i klassen.

Table 1: Gjennomsnittsrangering beregnet av Helseøkonomen.com

Gjsnitt

Resultatet levner liten tvil om at det ikke er typisk norsk å være god på helse og at vi mest sannsynlig har mye å lære fra skiløperne våre hva gjelder å hevde seg internasjonalt. En modererende faktor, før noen hevder at alt er mørkt i Helse Norge, så ligger vi i den absolutt eliteklassen hva gjelder helsetjenester og livskvalitet sett med globale øyne. Men, hvis vi justerer for ressurstilgang (som gjort i benchmarkingen til GDB 2010 studien) ligger vi dessverre langt under pari.

Lenke til GBD 2010: http://www.healthmetricsandevaluation.org/gbd

Lenke til norsk rapport: http://www.healthmetricsandevaluation.org/sites/default/files/country-profiles/GBD%20Country%20Report%20-%20Norway.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: