Endringer i apotekavansen og trinnprismodellen


Statens Legemiddelverk (SLV) melder at trinnprismodellen og apotekenes maksimalprisavanse for salg av legemidler vil endres fra 1.januar 2014 – med forbehold om Stortingets samtykke. Endingene innebærer at  kronetillegget for maksimal avanse heves, og prosenttillegget for de dyreste legemidlene reduseres.  Dette vil gi billige legemidler høyere avanse, og dyrere legemidler får lavere avanse.

Nye avansesatser:

  • Av de første kr 200,00 av apotekets innkjøpspris 7 %
  • Av resten 3 %
  • Kronetillegg kr 25,00 per pakning
  • Tillegg for A/B-preparater kr 10,00 per pakning

Endringene i trinnprismodellen vil føre til noe høyere priser på billige legemidler og lavere priser på trinnprispakninger som i dag har en høy pris.

Utgangspunktet for beregning av trinnpris skal være originalpreparatets maksimale innkjøpspris (AIP), istedenfor originalpreparatets maksimale utsalgspris (AUP). Omleggingen innebærer noe høyere kuttsatser for å videreføre dagens prisnivå.

Dagens gjennomsnittlige prisnivå videreføres for legemidler som per i dag har lavere kuttsats enn 75 %. For legemidler med kuttsats på 75, 80 eller 91 %, senkes trinnprisene ved at kuttsatsen økes med 3 prosentpoeng. Samtidig reduseres den laveste kuttsatsen med 2 prosentpoeng.

Atorvastatin får en særskilt kuttsats på 90 %. Atorvastatin har hatt vesentlig høyere trinnpriser enn simvastatin, som er et likeverdig preparat. Denne prisforskjellen reduseres nå.

Eksisterende kuttsats med AUP som utgangsris Ny kuttsats med AIP som utgangspris
30 % 35 %
​55 % ​59 %
​65 % ​69%
​75 % ​81 %
​80 % ​86 %
​80 % Atorvastatin ​90 %
91 % Simvastatin ​96 %

Kilde: Legemiddelverket

Lenke til forskriftsendringen

Lenke til høringen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: