Hva bidrar til økte kostnader i helsetjenesten? Helsedirektoratet diskuterer kostnadsvekst i ny rapport.


Helsedirektoratet (HDIR) på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vurdert om den medisinsk-tekniske utviklingen har bidratt til kostnadsvekst og/eller effektivisering i spesialisthelsetjenesten. Analysen deler vekstkomponentene i helsetjenesten inn i de tre komponentene: demografisk utvikling, BNP og medisinsk-teknisk utvikling og konkluderer med at sammenhengen mellom disse er kompleks, og at det er vanskelig å tallfeste eksakt hvilken grad de respektive komponentene påvirker kostnadsveksten hver for seg.

Demografisk utvikling
Studiene brukt i rapporten konkluderer med at demografisk utvikling har gitt, og vil
gi, et mindre bidrag til kostnadsvekst i helsetjenesten. Analyser utført av OECD viser at demografisk bidro til 0,3 prosentpoeng av en samlet årlig kostnadsvekst på 4,3 prosent. I studiene som ble oppsummert i rapporten, beregnes betydningen av demografi til å utgjøre mellom 2,5 – 22 prosent av den totale kostnadsveksten for helsesektoren i perioden fra 1995 til 2009.

BNP
Makrostudiene presentert i rapporten konkluderer alle med at et lands inntekt og inntektsvekst i sterk grad korrelerer med nivå på og endringer i helseutgifter. Forskning fra blant annet H.O Melberg indikerer at denne inntektselastisiteten er større enn 1 (en prosentvis økning av BNP, fører til en større prosentvis økning av helsekostnader). Økning av BNP, kan i følge empiri presentert i rapporten, forklare 37-63% av kostnadsveksten de senere årene.

Medisinsk-teknisk utvikling
De internasjonale makrostudiene som er gjengitt i kapittel 3 i denne rapporten konkluderer med at medisinsk teknisk utvikling har drevet, og vil drive kostnadsvekst i helsetjenesten. Det er imidlertid flere forhold som tilsier at størrelsen på den kostnadsmessige effekten av den medisinsk-tekniske utviklingen er usikker. Basert på empiri anslår de at medisinsk teknisk utvikling står for 25-75 prosent av veksten i helseutgiftene.

 Les hele rapporten her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: