About
Økonomi er studiet av optimale valg foretatt i knapphetsbaserte komplekser, den søker å forstå menneskelig atferd ved dis-pariteter mellom ønskede mål og tilgjengelige ressurser, hvordan tilgjengelige resurser fordeles eller hvordan bruke tilgjengelige ressurser mest effektivt.
Helsesektoren er et av viktigste offentlige tilskuddene til samfunnet, fra fødsel til grav vil helsetjenesten være tilstede med sitt nærvær og ta del i de mest eksistensielle erfaringene til de fleste av oss. Det er kanskje derfor møtet med knapphet, ineffektivitet eller urettferdighet i dette systemet påvirker oss i den grad det gjør – fordi det handler om de viktigste øyeblikkene til våre medmennesker, vår familie og oss selv.
Helseøkonomisk teori setter søkelyset på ressursforvaltningen i helsevesenet og stetter spørsmålstegn om hva som er rettferdig prioritering, effektiviteten til intervensjoner sett i forhold til ressursbruk, eller hvordan sykehus finansieres. Helseøkonomien vil nok aldri være en «deus ex machina» som vil løse alle problemene i helsevesenet – til det er den for knapp – men, den er og vil sannsynlig fortsette å være en viktig del av en teoretisk verktøykasse som kan brukes til å ta riktige valg i en fremtid hvor knapphet kommer til å bli et stadig større tema for helsetjenesten.
I denne bloggen kommer jeg til å dekke en rekke temaer relevante for helsesektoren, primært rettet mot emner innen helseøkonomi, men også helsepolitikk, sykehus, regulatoriske retningslinjer, helse på børs og nyheter fra legemiddelindustrien. Håpet er å kunne bli en bidragsyter i den offentlige debatten, men hovedmålet er å bruke bloggen som en plattform til egen læring og konstruktiv meningsutveksling.
Kort om forfatteren: Jeg er utdannet helseøkonom og har fartstid fra, Eli Lilly & Company, Forskningsrådet (Freelance arbeid) og Helsedirektoratet. For tiden jobber jeg som konsulent hos LINK Medical Research og løser oppdrag innenfor helseøkonomisk modellering, refusjonssøknader og annet rådgivingsarbeid.